Motiváció, az erőfeszítés dicsérete

A gyerekek a tanulmányok és kísérletek tanulsága szerint, sokkal többet érhetnek el, ha az “okos/tehetséges vagy” helyett a “szép munka”, “ügyesen megdolgoztál érte” típusú dicséretekkel motiváljuk.
Így az erőfeszítés, az általunk irányítható-befolyásolható cselekvésre utalunk, mint a siker kiváltó oka. Míg az első esetekben egy eleve meglevő tulajdonságot emelünk ki, amely egy befolyásunkon kívül levő attribútumnak tulajdonítja a sikert. Addig a második esetben a munkát, erőfeszítést hangsúlyozzuk, hozzuk előtérbe, amely nyitottabbá teszi a lehetőségeket.

Egy extra adalék a kísérletek tanulságaiból: a résztvevőknek utólag feltették azt a kérdést is, hogy mennyire élvezték a gyakorlatot/feladatot. A megfelelő dicséretet alkalmazva a benyomásuk is pozitívabb volt. Míg a befolyásunkon belüli attribútum dicséret alanyai jobban élvezték magát a gyakorlatot, addig a másik csoport kevésbé vagy egyáltalán nem.

Miért működünk így?

Pszichológiai alapon ha megnézzük az életünkre rengeteg minden van befolyással. Egy komplex világban élünk, manapság több inger ér minket, mint valaha a történelmünkben. Nyilván minden inger befolyásolja többé vagy kevésbé az életünket.
Így fontossá válik, hogy mit tekintünk általunk befolyásolhatónak, ezáltal pedig mit érzünk. Esélyt a fejlődésre és javulásra vagy végeredményben külső tényezők áldozatának fogjuk tartani az esetleges kudarcunkat.

A kontroll helye (belső avagy külső)

Az alapvető koncepció egy egészséges szétválasztása az általunk vezérelhető és befolyásunkon kívüli történéseknek az egyes élethelyzetekben.
A feladatunk pedig minél inkább koncentrálni és a megoldást a kontrollunk alatti halmazban lévő eszközökben keresni.
A kontrollunkon kívüli dolgokra pedig kevésbé hagyatkozni, csak el kell fogadni és bízni, hogy ha az általunk befolyásolható dolgok is helyre billentik az egészet.
Ennek a felfogásnak végül fontos szerepe van, megmutatkozik a felelősségvállalásban is.
Viszont el kell fogadni és reálisan tekinteni ezekre a határokra. A túlzott kontrollra való vágy, hogy mindent irányítani és befolyásolni tudjunk egy hibás cél.
Az igazán sikeres emberek is beleütköznek rengeteg kudarcba. Persze nem ez van kiemelve, amikor a sikerüket mutatják be, ezt hívják jéghegy illúziónak. A különbség csak annyi, hogy a többszöri kudarc után is újra próbálkoznak, más fronton, más módon.

Az egyik ilyen híres ember például Elon Musk, érdemes rákeresni az Elon Musk failure alatt fellelhető infografikára.

Rögzült / Növekedés fókuszú gondolkodásmód

Rögzült

  • hit, mely szerint a képességek adottak és nem megváltoztathatóak
  • személy, képesség alapú dicséret
  • motiváció, hogy okosnak tűnj
  • a hibázás ténye a feladáshoz vezet

növekedési

  • hit, mely szerint a képességek fejleszthetőek
  • folyamat, erőfeszítés és stratégia dicsérete
  • motiváció a tanulás és fejlődés
  • a hibázás csak leszűkíti, pontosítja a cél irányát és új kihívásra sarkall

Ellenpont

Viszont vannak tanulmányok, amelyek szerint a tinédzser felnőtt kort elérve ez a stratégia nem feltétlenül működőképes.
Itt feltehetőleg az erős ego miatt eshet vissza az ember egy rögzült gondolkodásmódba, mivel az ego már fontos szerepet játszik, viszont még nem alakult ki egy egészséges önértékelés-önbizalom szint.

A végkövetkeztetés

Mindenkinek lehetett tapasztalata, amikor kemény munka után sem jött az eredmény, és csalódott az ember, hogy nem érzi a befektetett munka gyümölcsét. Ekkor az erőfeszítésre hivatkozni visszaüthet.

Ahogy egy-egy szerencsés eset is eltántoríthat, a befektetett munka megtérülése elvtől. Ha egy diák pár alkalommal szerencsés. Mondjuk 10 tételből csak kettőt tanul meg, majd pont azt kihúzva ötösre vizsgázik.
Majd miután nem lesz szerencséje belekerülhet egy lefele tartó spirálba.

Alapvetően úgy gondolom, nincs általános módszer. Vannak kor szerint jobban vagy kevésbé működő módszerek. Van amikor bármilyen módszer csődöt mondhat, egy lázadó és azért is ellentmondó korszakban.
Így leginkább helyzetfüggő mikor, milyen módszer billenthet a lelki és érzelmi állapoton, ami fejlődésre tud sarkallni.

“Motiváció, az erőfeszítés dicsérete” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük