Pozitív szemlélet

Pozitív életszemlélet, a cím okkal sokakat elriaszthat elsőre, hiszen rengetegen erre próbálnak értelmetlen magyarázatokat, egész előadásokat ráhúzni, hogy meggyőzzenek-tanítsanak valamit, amit maguk is tudnak, hogy egy túlzó elferdítés. Magyarországon talán a legfelkapottabb a Szabó Péter, aki pl. motivációs trénernek nevezi magát.
Én véletlenül sem akarok túlmagyarázni bármit, viszont megpróbálom megvizsgálni, mit gondolok a témáról és ezt milyen általam releváns pontok tanulmányok támasztják alá.

A pozitív szemlélet, az önbeszéd, segíthet a megfelelő döntésekben, növelhetik az eredményességet és segíthetnek a célokat elérni.
A pozitív szemlélet motivációt adhat, hogy ne adjuk fel, amikor már közel vagyunk a célhoz.
Lehet egy egészséges önbizalmunk, tekinthetünk a nehézségekre kihívásként és megláthatjuk a lehetőséget a fejlődésre.

Persze a probléma, hogy ezt az extra adalékot nagyon nehéz megállapítani és objektíven mérni.

Ez miért is működhet?

Az önbeszéd, megerősítés befolyásolja a nem tudatos/tudatalatti ént, amely az irányítás és döntések közel 90-95%-áért felelős.
Tudomásul kell vennünk, hogy az életünk során rengeteg döntést automatikusan hozunk meg, ezek a beépült mintáink és megszokásunk alapján születnek és mentesítenek a mentális kifáradástól.

Talán banálisnak hangzik, de például a hiper-produktív embereknél nem egyszer megjelenik egyfajta egyedi öltözködés (Jobs, Zuckerberg, Obama). Az ok egyrészt: ennyivel kevesebb döntést kell hozniuk reggel és új ruha vásárlásakor.
Ez valahol a minimalizmus irányába hat, de stílusban is egy letisztult saját egyéniséget ad, aminek mint brand, további pozitív hozadékai lehetnek. megjegyzés: a minimalizmusról tervezek írni a későbbiekben.

Motiváció

Úgy érzem a motiváció és pozitív szemlélet jelentősen egymáshoz kapcsolható fogalmak. Míg a pozitív szemlélet, ahogy említettem segíthet túl lendülni a nehézségeken és erőt adhat. A motiváció pedig szükséges támogató, hogy elinduljunk és rajta maradjunk az úton.
Fontos a belső kontrollra helyezni a hangsúlyt, és minél inkább figyelmen kívül hagyni a külsőt.
De mégis hogyan tudunk változtatni, ha negatív és levertek vagyunk? Mindenki átélt már olyat, hogy a kedvenc zeneszáma feldobta a hangulatát, ezáltal pedig vidámabb, pozitívabb lett, akár még fizikai szinten is. Kevésbé vagy egyáltalán nem érzett fáradtságot.
Mindez nyilván az agyban gerjesztett hormonok hatása. Viszont a fáradtság és melankólia is sok esetben csak egy érzés. Valójában bőven akad tartalékunk mind fizikailag, mind szellemileg. Erre kiváló példa a sokak által már ismert 40%-os szabály.

A 40%-os szabály : Jesse Itzler – Living with a SEAL könyvéből ered a katonai kiképzésekről ismert szabály, amikor már úgy érzed nincs több erőd, akkor még van benned 40%, csak át kell billenned a holtponton.

Az egyik talán legfontosabb motivációs és halogatást leküzdő tanács:
Ha nincs is kedved, erőd valamihez csak kezd bele 5-15 percre. Feltehetőleg utána, amikor belemerültél úgyis hosszabb ideig fogsz foglalkozni az adott feladattal/tevékenységgel.

Sok esetben sportolásnál érdemes belekezdeni, még ha fáradtnak is érzed magad. Utólag rengeteg alkalommal fogsz meglepődni, hogy nem is voltál igazából fáradt és végül csak egy kellemes fáradtságot érezni.
Ha pedig végképp nem megy, mert valóban fáradt, sérült vagy, akkor pedig nem szégyen feladni. De ezt a döntést sosem szabad előre meghozni.

Tehát a kapcsolat, hogy túl kell tudni lépni a nehézségeken. Ez létrejöhet lelki és fizikai támogatással. A lelki főként a megfelelő idegrendszeri hormonok által indukálható. A fizikai tevékenységek pedig hormonokat szabadítanak fel bennünk, ami által pozitívabbak és boldogabbak leszünk.

Erről bővebben: Motiváció, az erőfeszítés dicsérete

Potenciális csapda

Viszont nem árt óvatosan értékelni és helyesen alkalmazni a pozitív szemléletet és koncepcióját.
Nem szabad hazudni magunknak, ha bánatosak vagyunk, szorongunk az tudni kell kezelni. Pozitív mantrákkal vagy egyéb módszerekkel, a tudatos énünket úgysem fogjuk tudni becsapni.

Nem szabad azt elhitetni magunkkal, hogy a puszta hozzáállás meghozza az eredményeket. Az eredmények és igazi fejlődés kemény munkával érhető el.
Továbbá az sem mindegy hogy a motivációt milyen formában használjuk.

De most akkor, mi is a pozitív szemlélet?

Az én véleményem szerint a pozitív szemlélet csak egy szorzófaktor, amely a potenciálisan elérhető eredményt növeli avagy a bejárandó utat tudja esetlegesen megrövidíteni. A munka és erőfeszítés sosem lesz kiváltható.
Nem mellesleg, hogy ha egy pozitív szemléletet próbálunk tartani, akkor még a kemény munka is inkább csapódik le utólag egy kellemes fáradtságként és nyújt megelégedést, büszkeséget.

Hiszen fontos, hogy ne csak a puszta cél okozzon örömet, mert könnyen lehet, hogy végül nem is oda jutunk, ahova eredetileg terveztük. De mégis így lesz tökéletes.
Ezért is az egyik legfontosabb, hogy tudjuk élvezni a részeredményeket és az egész utat, amit ezalatt bejárunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük